Coltunasi cu branza si gem


Ingrediente reteta Coltunasi cu branza si gem:
pentru umputura de branza:
200 g branza dulce
100 g zahar pudra vanilat
50 g smantana
un ou
pentru umplutura de gem:
200 g gem
pentru aluatul de coltunasi:
500 g faina
un ou
200 ml apa
sare
pentru decor:
100 g pesmet
2 linguri zahar tos

Modul de preparare a retetei:
Pentru ca nu m-am putut hotari ce fel de coltunasi sa fac, pana la urma am facut atat coltunasi cu branza dulce, cat si coltunasi cu gem. Nu mai mancasem niciodata coltunasi cu gem si am fost curios sa-i incerc, dar parca tot mai mult mi-au placut coltunasii cu branza. Din ingredientele de mai sus vom obtine aproximativ 60 coltunasi (30-30).

Incepem prin a prepara umplutura de branza dulce. Peste branza punem smantana si zaharul, apoi adaugam oul si amestecam bine pentru a obtine o crema fina. Daca dorim, putem putem adauga si esenta de vanilie, apoi pastram compozitia la frigider pana atunci cand vom umple coltunasii.

Pentru prepararea aluatului de coltunasi punem intr-un vas incapator oul, apa si un praf de sare. Amestecam bine ingredientele si dupa aceea incepem sa adaugam treptat faina. Framantam aluatul cu mana pana atunci cand acesta nu se mai lipeste de maini si capata o oarecare elasticitate, apoi lasam aluatul de coltunasi sa se odihneasca timp de 10-15 minute.

Fiind destul de mare, pentru pentru a-l putea "manevra" mai usor este de preferat sa impartim aluatul in doua parti egale. Pudram blatul de lucru cu faina si intindem aluatul de coltunasi intr-o foaie subtire. Cu ajutorul unui pahar decupam cercuri din aluat pe care punem apoi cate o lingurita de umplutura de branza dulce (sau gem de prune). Pentru a nu se lipi, marginea paharului o vom pudra din cand in cand cu faina.

Inchidem fiecare cerc de aluat de coltunasi cu branza si gem, apoi apasam marginile cu o furculita pentru a fi siguri ca acestia nu se vor desface in timpul fierberii. Punem apa la fiert cu putin ulei si adaugam coltunasii doar atunci cand apa incepe sa fiarba. Dupa ce coltunasii se ridica la suprafata, ii vom mai lasa sa fiarba la foc mediu maxim zece minute. Daca nu avem o cratita mare, ar trebui evitata fierberea tuturor coltunasilor odata, pentru a fi siguri ca acestia nu se lipesc sau rup.

Pentru a nu se lipi, pana in momentul fierberii eu am pastrat coltunasii intr-o tava tapetata cu faina. Punem pesmetul (optional amestecat cu o lingurita de scortisoara) intr-o tigaie incinsa (fara niciun fel de grasime) si amestecam destul de des deoarece se arde imediat. Tinem pesmetul la foc pana cand acesta se va rumeni, apoi il lasam sa se raceasca si il amestecam cu zaharul tos. Scurgem bine de apa coltunasii, dupa care ii tavalim prin amestecul de pesmet si zahar.


Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de aluaturi dulci!

Pofta buna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu