Prajitura desteapta
Ingrediente reteta Prajitura desteapta:
10 oua
un pachet unt (sau margarina)
10 linguri faina
un l lapte
200 g zahar
2 lingurite esenta vanilie
Modul de preparare a retetei:
Prajitura desteapta este numele sub care cunosc inca de mic aceasta reteta de prajitura, insa se prea poate ca prajitura sa mai fie cunoscuta si sub un nume mai pretentios. I se spune prajitura desteapta deoarece in timp ce se coace, faina se va lasa pe fundul tavii si se va transforma intr-un blat subtire, peste care se va forma crema iar deasupra acesteia un al doilea blat mai pufos. Clar, as gati mult mai des daca toate retetele ar fi atat de simple...
Punem intr-o cratita la incalzit laptele, zaharul si untul. Amestecul nu trebuie tinut pana ajunge la punctul de fierbere, ci doar pana ce se topeste untul, dupa care il lasam la racit. Separam albusurile de galbenusuri, apoi amestecam galbenusurile si adaugam esenta de vanilie dupa preferinte. Dupa ce ne asiguram ca s-a mai racit, turnam galbenusurile peste laptele cu untul topit si amestecam bine. Laptele nu trebuie sa fie fierbinte pentru ca altfel riscam se ni se coaguleze galbenusurile.
Apoi incepem sa incorporam, pe rand, cele zece linguri de faina si amestecam bine compozitia pentru a desface cocoloasele de faina. Batem spuma albusurile si le punem alaturi de celelalte ingrediente ale prajiturii destepte. Pentru ca albusurile batute sa ramana pufoase, amestecam cu grija compozitia, cu miscari circulare de jos in sus. Tapetam o tava mica cu unt si faina, apoi turnam compozitia si introducem tava cu prajitura in cuptorul bine incins.
Focul trebuie sa fie mic spre mediu pe toata durata coacerii prajiturii destepte, tava trebuie pozitionata in partea de sus a cuptorului si usa cuptorului nu trebuie deschisa deloc in primele 45-50 minute. Prajitura desteapta are nevoie de o ora pentru a se coace, dar cel mai simplu este sa o incercam cu o scobitoare. La sfarsit putem presara deasupra zahar pudra. Prajitura desteapta poate fi taiata numai dupa ce a fost tinuta la frigider cateva ore (minim trei ore, dar ar fi de preferat sa o lasam peste noapte).
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu