Cozonac cu vanilie

Pentru aluat 2 kg faina 500 g zahar 6-8 galbenusuri 50 g drojdie 1 litru lapte 200 ml ulei coaja rasa de la 2 lamai vanilie putina sare Pentru umplutura 4 albusuri 4 linguri de zahar 2 plicuri zahar vanilat 1 esenta vanilie preparare Cozonac cu vanilie Preparare in doi timpi. Timpul unu : prepararea aluatului pentru inceput ne vom ocupa de maiaua care trebuie sa fie pufoasa . Astfel scoate din dulapul bunicii o mica ceasca de ceai, unde desfacem pliculetul de drojdie peste laptele indulcit si caldut ingrosat cu 4 linguri de faina. Lasam astfel maiaua sa creasca. Luam o ceasca de ceai si frecam galbenusurile cu sare pentru a se innegri. Pasul urmator : un bol de dimensiuni mari ! In acest bol adaugam peste faina si laptele incalzit, continutul de la punctul 1 si de la punctul doi . Se framanta bine pana cand suntem in posesia unui aluat consistent , si adaugam ulei pana cand vom avea o structura omogena. Si depozitam la loc cald pentru a creste. Aceasta actiune poarta denumirea de « a lasa la dospit ». Depozitam in recipientele de gatit bine infainate, fiecare placa de coca rulata( intinsa pe masa de lucru, intinsa cu sucitorul si presarata cuumplutura de la sectiunea « timpul doi : preparare umplutura ») . se tine la cuptor timp de 40 minute apoi se depoziteaza in debara. Timpul doi : Preparare umplutura albusurile depozitate le batem pana cand acestea devina o masa spumoasa si omogena adaugam treptat zahar si avem grija ca acesta sa se incorporeze masei spumoase decoram placa de coca, apoi o rulam asa cum am mentionat la subpunctul 4 de mai sus.

Un comentariu: